сряда, 12 април 2023 г.

Призванието ми е да помагам на хората, казва за себе си Дурсун Чаушев от с. Бръщен в първата си стихосбирка




На бял свят излезе първата стихосбирка под наименованието „Полъх от любов“ с автор Дурсун Чаушев. Дурсун е от с. Бръщен, неговите стихотворения се споделят от много потребители в социалните мрежи. Написал е достатъчно много стихотворения за да ги обобщи в стихосбирка, а защо „Полъх от любов“? става ясно от нейното съдържание.

В предговора на „Полъх от любов“ Дурсун казва: „Хората идват на този свят, за да изпълнят своята мисия. Да следват повелята на Всевишния, че всичко на земята е преходно… идваме и си отиваме. Без любов светът би изглеждал мрачен и студен.

Всеки ден да посрещаме с обич, която ни дава шанс да станем по-добри. Обичта ни към близки, приятели и всички хора около нас е светлината за нас.

Животът е едно пътуване, на което трябва да се радваме и наслаждаваме във всеки един миг.

Да бъдем доволни от това, което Всевишният ни е дал! Само така ще бъдем сред най-богатите хора на света. В живота си постоянно да правим добрини, дори понякога в очите ни да има и сълзи!“

Над 50 стихотворения съдържа книгата на Дурсун Чаушев „Полъх от любов“. Книгата се чете много бързо, ще откриете стихове на различна тематика. Дурсун е написал стихотворение посветено дори и за войната в Сирия. Разбира се най-голям дял са стиховете, посветени за любовта.

Ето стихотворението „Война“:

В Сирия война настава,

мигрантска вълна се задава.

Орбан Европа си не дава,

С преграда на пътя застава.

 

Меркел елате, аз ще Ви приема.

Що страдате и от нас се надявате.

Националисти с лозунги се канят,

Искат държавите да бранят.

 

На лодки жадни и гладни,

По пътища кални и прашни.

На върволици те пристигат,

А политиците се надигат.

 

С камъни и дървета те нападат,

Лягат на релси, трошат огради.

А Европа с щикове се брани,

Да няма по главите рани.

 

Деца със скъсани сандалчета

И увиснали сукалчета.

Понякога топка играят

И с рисунки за войната ни омаят.

 

Емигрантите са в крачка

И едни гърди напред.

Нарушават европейски ред

Без мярка и без чет.

 


Дурсун Чаушев е роден през 1951 г. в с. Бръщен, където завършва началното си образование. Основното си образование завършва в с. Кочан, община Сатовча, а средното образование завършва в СПТУ в гр. Банско. Образованието си продължава в ПМИ гр. Благоевград за фелдшери.

Работи като медицински специалист в с. Црънча и ФСМП – гр. Доспат. След пенсионирането си една година е работил в детски градини и училища в община Доспат.

В момента отново е в спешната помощ в гр. Доспат. „Моето призвание  е да лекувам и да помагам на хората по всяко време на денонощието. Обичам поезията, тя ме вдъхновява, музиката в приличен вид и най-вече спорта“ казва за себе си Дурсун Чаушев.

 


Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search